Yoga en kinesitherapie
Anne Logiest

yoga voor volwassenen

Wat is het?

Via yoga leer ik je niet op je hoofd te staan, maar wel en degelijk op je beide voeten, letterlijk en figuurlijk. Naast spannen leer je te ontspannen, naast bewegen leer je stil te zitten.

Yoga vormt een perfect rustmoment in het hectische leven van alledag

Fysieke beweging is cruciaal voor volwassen, maar ook voor yoga is er een belangrijke rol weggelegd. Wie aan yoga doet, zelfs tot op hoge leeftijd, verhoogt zijn levenskwaliteit op alle vlakken. Yoga steunt op asana’s of houdingen, ademhaling en meditatie en biedt relaxatieoefeningen aan.

Bang dat yoga niets voor jou is?
Dat je te stijf en te stram bent? Dat hoeft helemaal niet. Iedereen – ook jij – kan aan yoga doen. Omdat ik niet in grote groepen werk, pas ik elke houding aan ieders mogelijkheden aan. Blijkt een houding te moeilijk, dan stel ik een minder uitgesproken oefening of alternatief voor.

Mijn meerwaarde?
Als kinesitherapeut besteed ik tijdens de yogaoefeningen extra aandacht aan de uitlijning van de wervelkolom.  Zie ook as-yoga, yoga d’aplomb of based-alignment yoga bij therapeutische yoga-kinesitherapie.

Voordelen van yoga 

• Je krijgt meer energie.
• Je uithoudingsvermogen verhoogt.
• Je spieren en gewrichten worden soepeler.
• Je creëert innerlijke rust tussen lichaam en geest en je ontspant.

Yoga komt uit India

Yoga bestaat al 5.000 jaar. In het Westen is Hatha-yoga de meest gekende fysieke yogavorm. In het Sanskriet betekent Hatha-yoga ‘verenigen’. Aan de grondslag ligt een Hindoeïstische filosofie die leert de geest, het lichaam en de emoties in balans te brengen. Het is een combinatie van meditatie, losmaak-, ademhalings-, spierkracht- en stretchoefeningen en relaxatietechnieken. Naar de invloed van yoga is al veel wetenschappelijk onderzoek verricht. Door regelmatige beoefening zouden houding en immuunsysteem verbeteren, spieren, organen en klieren beter functioneren en de ademhalingscapaciteit vergroten.

Doel van yoga: balans vinden in je leven

Een yogabalans steunt op vijf pilaren. De Sivananda-school, een van de grootste yogascholen ter wereld, heeft naast chanten (zingen), pranayama (ademen), houdingen en meditatie een model bedacht van vijf principes die tot een uitgebalanceerd bestaan leiden.

• Juiste oefening: beoefen regelmatig asana’s (houdingen) met de juiste intenties en houd daarbij rekening met je leeftijd, gezondheid en behoeftes.
• Juiste ademhaling: streef bewust een natuurlijke diepe ademhaling na zoals dat van een kind.
• Juiste denkwijze: laat je gedachten niet afdwalen, vergroot je gevoel van helderheid en kalmte en neem een positieve levenshouding aan.
• Juiste voeding: gebruik bij voorkeur verse seizoensvoeding en eet rustig en met aandacht.
• Juiste ontspanning: neem de tijd voor rust om tegengewicht te bieden aan al je activiteiten, zodat je niet alleen fysiek uitrust maar ook mentaal, emotioneel en energetisch.


Voor wie?

Yoga is er voor iedereen van 0 tot en met 99 jaar, geoefend of niet.

Voorkennis is niet nodig.

Indien nodig kan ik de lessen in het Frans geven of gedeeltelijk in het Spaans, Duits of Engels.

Vraag: Ik ben een 65-jarige man met een heupprothese. Kan ik yoga beoefenen? Zoja, volg ik groepslessen of eerder privélessen?

Antwoord in-zich-t: Je kan zowel in groep als individueel bij mij terecht. In groep houd ik altijd rekening met de medische achtergrond, pas indien nodig oefeningen aan en gebruik aangepast materiaal. Je kan ook langskomen voor de therapeutische yoga-kinesitherapie.

Vraag: ik ben een 30-jarige triatleet op hoog niveau. Biedt yoga een meerwaarde? Zoja, volg ik dit het best individueel of in groep? En heb ik een voorschrift nodig?

Antwoord in-zich-t: Yoga biedt inderdaad een meerwaarde. De trage manier van bewegen vormt een perfecte warming-up en cooling-down. Yoga geeft je spieren de mogelijkheid om te recupereren en microscheurtjes te voorkomen. De asana’s of specifieke houdingen geven je lichaam stabiliteit. De combinatie met ademhaling houdt je lichaam en geest in balans. Bovendien is het inlassen van meditatie en ontspanning een totale work-out voor geest en lichaam. Het doet je relativeren en leert je iets bij over beheersing en grenzen trekken. Ten slotte is ook de aandacht voor de correcte uitlijning van de wervelkolom (alignment of d’aplomb) aangewezen voor sporters (zie ook therapeutische yoga-kinesitherapie).
Je kan zowel individueel als in groep les volgen.
Heb je een duidelijke symptomatologie? Dan kan je je arts een voorschrift voor kinesitherapie vragen. Ook dan kan je terecht bij in-zich-t (zie therapeutische yoga-kinesitherapie).


Waar?

Je kan yogalessen volgen in kleine of grotere groepen, maar ook individueel.

Individueel, en kleine groepen tot en met drie personen: praktijk in-zich-t – Sint-Pietershofstraat 57, 9070 Destelbergen

Grotere groepen: op de locatie van de aanvrager, bv. bedrijfsyoga, teambuildingsdagen, start to yoga-reeks, organisaties, andere.

Locatie groepslessen:

Nieuwe locatie : Eenbeekstraat 46, 9070 Destelbergen (op woensdagavond)

Art Gallery Papageno, Kerkkouterrede 7, 9070 Destelbergen (op maandagvoormiddag en maandagavond)

 

 


Wanneer?

Consulteer de kalender voor de groepslessen.

Op afspraak: maandag of vrijdag.


Materiaal?

Gespecialiseerd materiaal is voorhanden en ik geef graag advies op maat.

Naargelang de noden kan je werken met bolsters, meditatiebankjes, meditatiekussens, drukverlagende kussens, verschillende matten (antislip, schapenwol, bio), singels, blokken, kniebeschermers, elleboogbeschermers.

Vraag: Ik ben een vrouw van 35 jaar en heb een doorbloedingsstoornis waardoor ik het vaak koud heb en onmogelijk op een matje op de grond kan werken. Toch wil ik graag yoga beoefenen. Kan dit?

Antwoord in-zich-t: Je kan gebruikmaken van hulpstukken zoals aangepaste matten, kussens, rolletjes, meditatiebankjes, kniebeschermers …. In jouw geval kunnen we met een specifieke wollen mat werken die dikker is dan de andere. Zo kan je op een comfortabele manier deelnemen.


Wat kost het?

Kijk voor het juiste tarief bij activiteiten en kalender.

Een proefles kost 7€.

Een losse les kost 12€.

Een 10-beurtenkaart kost 110€

Iedereen kan ten allen tijde deelnemen aan iedere les.

Bond Moyson-leden krijgen 1 gratis proefles mits voorleggen van een kleefbriefje van de mutualiteit.

Tussenkomst lidgeld sportclub:bij voorleggen kan dit formulier ingevuld worden.