Yoga en kinesitherapie
Anne Logiest

yoga voor kinderen

Wat is het?

Kinderen moeten veel prikkels verwerken, presteren en meedraaien in een drukke veeleisende maatschappij. Vaak ontbreekt het hen aan rust en recuperatie. Als ze te veel aan hun hoofd hebben, kunnen er zich allerlei psychosomatische klachten ontwikkelen, zoals piekeren, concentratiestoornissen, slecht slapen, vermoeidheid, faalangst, frustraties, pesten …

Via yoga leert het kind:

 • zich beter te beheersen,
 • met beide voeten op de grond te staan,
 • van spanning naar ontspanning te gaan,
 • vaardigheden aan waardoor het zich beter kan ontwikkelen,
 • hoe het zich op een juiste manier verbindt met mensen uit zijn omgeving.

Yoga brengt kinderen in balans
Bij kinderyoga bied ik alle oefeningen op een speelse en afwisselende manier aan. Welke oefeningen dat zijn? Cognitieve en waarnemingsopdrachten, bewegingsspelletjes, houdingen, concentratie en meditatie, ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Het grote verschil tussen yoga voor kinderen en volwassenen?
Bij volwassenen gaan we vanuit stilte naar het waarnemen van ademhaling en lichaamsbewustwording. Bij kinderen gaan we vanuit beweging naar stilte.

Ook jongeren met specifieke klachten kunnen via een kinevoorschrift terecht bij in-zich-t.

Hoe kinderyoga ontstaan is?
Wellicht vanuit een vraag van ouders die zelf yoga beoefenen en hun kennis en ervaring willen doorgeven. Tegelijkertijd biedt het een antwoord op onze hectische maatschappij, die uiteraard ook een impact heeft op kinderen. De combinatie van kinderen en yoga is trouwens heel natuurlijk. Kinderen bewegen graag, zijn spontaan en staan open voor creativiteit.


Voor wie?

 • Peuteryoga t.e.m. 3 jaar
 • Kleuteryoga t.e.m. 6 jaar
 • Lagereschoolkinderen t.e.m. 12 jaar
 • Tieners en adolescenten
 • Ouder-kindyoga vanaf babyleeftijd

Indien nodig kan ik de lessen in het Frans geven of gedeeltelijk in het Spaans, Duits of Engels.

Vraag: Ik ben 10 jaar oud, heb veel hoofdpijn en ben bang slechte toetsen te maken. Kan ik kinderyoga volgen om me beter in mijn vel te voelen, minder druk te ervaren en niet meer te piekeren?

Antwoord in-zich-t: Yoga zal je zeker helpen om de zaken rustiger aan te pakken. Ik kan zowel individueel en op maat met je aan de slag, maar ook in groep.

Vraag: Ik ben een mama van 32 jaar en heb een zoon van 14 jaar die weinig weerbaar is, hij is heel verlegen en teruggetrokken en kan geen vriendschappen sluiten. Is het volgen van yoga aangewezen?

Antwoord in-zich-t: Ja, ik bied kinderyoga aan in groep en geef zowel individuele opdrachten als opdrachten met zijn tweeën, of collectieve oefeningen. Hierbij is het van groot belang dat iedereen rekening houdt met elkaar en wederzijds respect toont. Ook het zich uiten en het zich weerbaar opstellen komt aan bod via weerbaarheids- en  assertiviteitsoefeningen. Zie ook therapeutische yoga-kinesitherapie voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen zoals autismespectrumstoornissen.

Vraag: Ik ben 13 jaar en wil graag minder stress als ik toetsen moet doen op school. Bovendien ben ik heel stijf en wil ik graag met mijn ouders mee naar de yogales komen. Kan dit?

Antwoord in-zich-t: Ik ben internationaal erkend lesgever voor yoga voor kinderen en volwassenen. Dus ja, je kan aansluiten bij de volwassenengroep, in een kleine groep met andere jongeren van dezelfde leeftijd, of privé.

Individueel of in groep

Kinderen kunnen op de volgende manieren aan yoga doen:

 • Individueel
 • Groepslessen
 • Ouder-kindgroepen
 • Yoga op school, in het kader van de gezondheidsweek, sportdagen, verjaardagsfeesten, naschoolse kinderyoga. Zie ook getuigenissen workshops in scholen.

Waar?

Individueel: praktijk in-zicht-t – Sint-Pietershofstraat 57,  9070 Destelbergen, of op de locatie van de aanvrager.

Groepslessen t.e.m. drie personen: praktijk in-zicht-t  – Sint-Pietershofstraat 57,  9070 Destelbergen, of op locatie aanvrager, bijvoorbeeld scholen.

 


Wanneer?

Consulteer de kalender voor de groepslessen.

Op afspraak: maandag of vrijdag.


Materiaal ?

Gespecialiseerd materiaal is voorhanden en ik geef graag advies op maat.

Naargelang de noden kan je werken met bolsters, meditatiebankjes, meditatiekussens, drukverlagende kussens, verschillende matten (antislip, schapenwol, bio), singels, blokken, kniebeschermers, elleboogbeschermers.


Wat kost het?

 • op aanvraag