Yoga en kinesitherapie
Anne Logiest

therapeutische yoga-kinesitherapie

Wat is het?

In deze moderne samenleving zijn we onze natuurlijke uitlijning of ‘as’ collectief kwijtgeraakt. Dat betekent dat we onze natuurlijke spierspanningsbalans verloren zijn in onze houding en bewegingen. Therapeutische yoga-kinesitherapie kan dat verhelpen. Meer en meer artsen raden hun patiënten aan om de stap te zetten naar onderbouwde yogasessies waarbij aandacht wordt besteed aan de ‘as’ van hun lichaam.

in-zich-t combineert kinesitherapie en as-yoga of based-alignment yoga

Mijn kennis van therapeutische yoga-kinesitherapie put ik uit mijn basisopleiding tot kinesitherapeut, mijn vijf jaar durende yogaopleiding en mijn verdere specialisaties. Bij Hatha-yoga besteed ik altijd extra aandacht aan de uitlijning van de wervelkolom.

Therapeutische yoga-kinesitherapie heeft vooral voordelige effecten voor kinderen en volwassen die te kampen hebben met:

  • chronische ziektes zoals prikkelbaar darmsyndroom, migraine, gewrichtsaandoeningen (artrose, reuma, hernia), spierspanningsproblemen, vermoeidheidssyndromen, burn-out … of pijnlijke aandoeningen.
  • ontwikkelingsstoornissen zoals autismespectrumstoornissenADHD en al dan niet-aangeboren hersenletsel.
  • postoperatieve revalidaties van het bewegingsapparaat

Therapeutische yoga-kinesitherapie werkt ook preventief tegen blessures en is zeer geschikt voor zowel recreatieve als topsporters.

Therapeutische yoga-kinesitherapie beoogt het aanwenden van een specifieke bewegingsvorm, het deprogrammeren van bestaande – slechte – bewegingspatronen en het herprogammeren van correcte bewegingspatronen. Hiervoor is specifieke informatie nodig zodat je helderheid krijgt over wat je werkelijk doet in je gewoontebewegingen en wat de alternatieven zijn.

Doel van therapeutische yoga-kinesitherapie
Om therapeutisch goede resultaten te behalen integreer ik yoga en kinesitherapie, zowel individueel als in groep, maar ook op voorschrift. Doel is een juiste balans terug te vinden of een ‘uit’-balans te voorkomen.

In dit motorische proces:
• streven we naar het veranderen van gewoontehoudingen,
• leren we specifieke technieken aan waardoor de persoon in kwestie een transfer kan maken naar andere situaties.


Voor wie?

Elk kind of elke volwassene kan een of meerdere lessen of behandelingen op maat volgen.

Dit kan zowel individueel als in groep.

Mensen die in een revalidatiecentrum, ziekenhuis, hydrotherapie een groepsprogramma volgen, kunnen in groep begeleid worden door een programma op maat. Ik denk hierbij aan rugpatiënten, mensen die lijden aan een chronisch vermoeidheidssyndroom, mensen met een beperking of een psychiatrische stoornis … Zie getuigenissen therapeutische yoga-kinesitherapie.

Omdat ik met artsen en therapeuten-collega’s samenwerk, kan je ook voor individuele behandelingen bij mij terecht met een kinesitherapievoorschrift. In deze privésessies werk ik volgens je eigen ritme en mogelijkheden.

Indien nodig kan ik voor bijkomende visuele (pictogrammen) of auditieve ondersteuning (inspreken instructies) zorgen, en een stappenplan uitwerken.

Werken in groep is uiteraard mogelijk. In dat geval stel ik een pakket op maat samen van de hele groep.

Pilootproject samen met revalidatiecentrum de Steijger

In 2015 vond een pilootproject plaats in 2015 in samenwerking met revalidatiecentrum de Steijger. Gedurende een aantal sessies werd training gegeven aan een groep kinderen met een ontwikkelingsstoornis. Ze werden oefeningen aangeleerd om nadien de transfer te kunnen maken naar therapiesituaties, school, thuis, vrije tijd … De commentaren waren unaniem lovend. Deze sessies kennen dan ook een vervolg. Zie getuigenissen.

Vragen en antwoorden

Vraag: Wij zijn een groep kinderen tussen zes en twaalf jaar, we hebben een beperking en zijn gehuisvest in een instelling. Wij willen een reeks therapeutische yoga-kinesitherapie volgen. Kan dit?

Antwoord in-zich-t: Dat kan inderdaad, ik kan een pakket op maat voor de groep samenstellen.

Vraag: Ik ben een volwassen persoon met een aangeboren ruggenmergverlamming waardoor mijn spieren voortdurend verkorten, stappen moeilijk is en ik vaak rug- en nekpijnen heb. Biedt therapeutische yoga-kinesitherapie een oplossing?

Antwoord in-zich-t: Ja, door regelmatig specifieke asana’s (houdingen ) te combineren met stabiliteit, spierkracht, specifieke ademhalingsoefeningen en relaxatietechnieken kunnen we voorkomen dat er nog meer spierverkorting en krachtvermindering optreedt.


Waar?

Individuele sessies of groepen tot en met drie personen: praktijk in-zich-t – Sint-Pietershofstraat 57, 9070 Destelbergen.

Op aanvraag kunnen we ook sessies organiseren op andere locaties.


Wanneer?

Ik werk hiervoor steeds op afspraak op vrijdag.


Materiaal?

Gespecialiseerd materiaal is voorhanden en ik geef graag advies op maat.

Naargelang de noden kan je werken met bolsters, meditatiebankjes, meditatiekussens, drukverlagende kussens, verschillende matten (antislip, schapenwol, bio), singels, blokken, kniebeschermers, elleboogbeschermers.


Prijs?

Je kan werken met een kinesitherapievoorschrift of privé.