Yoga en kinesitherapie
Anne Logiest

getuigenissen

yoga voor Volwassenen, juni 2016

Lieve Anne,

Nooit te oud om te beginnen met yoga. Ik was 58 toen ik ermee begon. Toevallig volgde ik eens een proefles. Dat viel niet echt mee want ik was stijf en krakkemikkig. Artrose is me ook niet vreemd. Toch bood de les perspectief. Ik vloog er dan ook meteen in. Eén keer per week volg ik les en één avond oefen ik thuis. Na twee jaar sta ik er versteld van hoeveel spierkracht en souplesse ik opnieuw gewonnen heb. Yoga integreren in mijn leven biedt harmonie, geeft vertrouwen en helpt me de stress het hoofd te bieden.

Nadine

Nadine volgt nu zeer vlot de lessen mee en vindt harmonie en welbehagen in de opbouw van asana’s.


naschoolse kinderyoga Bergenmeers, juni 2016

Waarom gaat de yogales altijd zo snel voorbij ?

Selina, Margaux, Ameline en Johanna

de yogalessen op vrijdag zijn nieuw in de gemeente en gezien de lovende reacties zal ik dit samen met de sportdienst opnieuw aanbieden vanaf september 2016


naschoolse kinderyoga Bergenmeers, juni 2016

Volgend schooljaar gaan wij naar het eerste middelbaar: mogen wij dan toch nog aansluiten bij de yogales?

Camille, Flor, Sean en Maure

start to yoga voor volwassenen Femma Asper, juni 2016

In 2014 zijn we bij Femma Asper gestart met vier lessen yoga in het voorjaar. Toen hadden we vijftien deelnemers. Wegens de grote vraag naar volgende lessen, besloten we om in 2015 opnieuw zowel in het voorjaar als in het najaar een reeks van acht lessen te doen. Telkens met gemiddeld negentien deelnemers. Elke keer opnieuw wanneer een reeks afliep, vroegen onze deelneemsters of we toch wel zeker opnieuw deze reeksen wilden plannen en vooral – of het toch wel zeker met Anne zou zijn. We blijven daarom verder doen. We hadden in het voorjaar van 2016 opnieuw een reeks van acht lessen, opnieuw met gemiddeld vijftien deelneemsters. We bekijken momenteel of we duurzamer met Anne kunnen samenwerken. We kunnen haar eigenlijk niet meer missen. 😉

Opvallend is dat wij een gevarieerde groep van vrouwen hebben die deelnemen aan de yoga: een mix van verschillende leeftijden, sportieve en minder sportieve vrouwen, vrouwen met gewrichtspijnen … En toch, toch blijven ze komen. Omdat Anne een aangename, rustige, lieve persoonlijkheid heeft waarbij je je snel op je gemak voelt. Omdat ze ons laat proeven van verschillende soorten yoga, maar ook lang genoeg blijft stilstaan bij de basis van yoga. Omdat ze zowel rekening houdt met het niveau van de groep als het tempo van het individu. Ze houdt rekening met ieders kunnen en laat iedereen op haar eigen tempo yoga ontdekken. Omdat ze toegankelijk is. Als je een kwaaltje hebt, dan zal ze je steeds tips geven om een houding anders aan te pakken. Veel deelneemsters vinden ook Annes stem alleen al rustgevend, wat hun proces om innerlijke rust te vinden bij meditatieoefeningen alleen maar verbetert.

Kortom: een echte aanrader! Wij plannen alvast onze volgende sessies opnieuw in en kijken uit naar de verdere samenwerking.

Steffie en Rita

Ook in Asper slaagden we erin om van een paar mensen naar een steeds groeiende enthousiaste en gedifferentieerde groep te gaan, een groep die heel goed samenhangt.


start to yoga voor volwassenen Femma Asper, juni 2016

Ik merkte het effect van yoga enorm. Ik had wel al ervaring met yoga, maar slaagde er nooit in om echt mijn rustpunt te vinden. Maar bij Anne voel ik me op mijn gemak en durf ik al eens iets meer proberen. Ik heb nogal veel nek- en rugklachten en dan is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Door Anne leer ik dit elke les wat beter te doen en leer ik mijn eigen lichaam niet te overbelasten, maar me wel voldoende in te spannen. In het begin (2014) merkte ik niet zo’n verschil of effect op. Maar nu begin ik echt wel vooruitgang te zien (ondanks dat we niet regelmatig lessen krijgen). Anne leerde ons de juiste ademhaling toe te passen, daardoor kan ik fysieke inspanningen langer uithouden. Een leuke anekdote: ik zat eind vorig jaar eens in ‘trance’ tijdens een opgietsessie in een sauna. Ik was aan het mediteren om er beter tegen te kunnen. Toen ik rugschool begon te volgen, ben ik me veel bewuster geworden van mijn eigen lichaam en houding. Ze zeiden dat ik heel wat lichaamsbesef heb en vroegen me of iets van sport deed. Toen ik zei dat ik yoga deed, zeiden ze dat dat heel veel verklaart.

Kortom: voor mij is yoga een ideale manier om je eigen lichaam en grenzen te ontdekken en om je meer bewust te worden van jezelf en je omgeving. En Anne is als lesgeefster de perfecte begeleidster daarvoor!

Steffie

Steffi volgt nauwlettend en met veel zorg voor haar lichaam alle gegeven tips op.


naschoolse kinderyoga Bergenmeers, juni 2016

Bij iedere oefening steek ik mijn vinger op en wil ik mijn enthousiasme uiten maar geef ik ook aan dat ik alles graag doe en onthoud, ook op school hebben we iets over yoga geleerd.

Jarit

yoga voor volwassenen, mei 2016

Yoga was voor mij helemaal onbekend, maar door jouw heerlijke stem heb ik mij laten leiden om er echt iets van te maken. Ik probeer het thuis, vooral om mij te ontspannen. Dat is niet altijd gemakkelijk voor mij, want ik ben een stresskip en alles moet volgens plan verlopen. Heeft te maken met mijn karakter. Onder begeleiding heb ik wel al geleerd om dat los te laten, maar yoga helpt mij daar ook bij, vooral om mij te ontspannen en alles los te laten. De oefeningen die we zien zijn voor mij wel iets moeilijker gezien mijn leeftijd en stijfheid, maar wel leuk als het dan toch een beetje lukt. Ik vind het een heel leuke ervaring dat ik dat geleerd heb. Een dikke dank je wel.

Christine

Christine is een heel enthousiaste en trouwe leerling die zich altijd op de eerste rij installeert.


yoga voor volwassenen, mei 2016

Ik vergelijk yoga graag met een Tesla: eventjes aan de supercharger hangen om binnen het uur mijn batterijen weer volledig op te laden, zodat ik er opnieuw voor enkele honderden kilometers tegenaan kan gaan! Of minder plastisch gezegd (maar met dezelfde inhoud): voor mij is yoga een uurtje uit de dagelijkse werk- en privédruk stappen en genieten van een heerlijke ontspanning, zowel fysiek als mentaal, zonder zweverig gedoe. Een supercharger voor mijn batterijen.

Groetjes

Ingrid

Ingrid zien binnenkomen fleurt me steeds op, ze is zeer gedreven en gaat met een nog grotere smile naar buiten na de les samen met haar vriendin.


Therapeutische yoga-kinesitherapie, mei 2016

Ik volg yogalessen bij Anne ,waar ik ten andere zeer tevreden over ben , maar had op een bepaald moment ook andere fysieke klachten . Ik vroeg haar toen of zij mij ook kon behandelen met aangepaste kiné oefeningen . De behandelingen zijn gebaseerd op de yoga principes en houdingen . Maar wat deze kiné oefeningen zo speciaal maken bij Anne is de manier waarop ze ,tesamen met een doorgedreven begeleiding , je zelf de nodige energie, inzet en kracht laat vinden om je lichaam te ‘helen’ en je geest tot rust te brengen .

Kathy

Kathy is erg begaan met een gezonde geest in een gezond lichaam.


yoga voor volwassenen, april 2016

Ik zet mijn bevindingen op een rijtje:

  • beter slapen (niet altijd, maar dat zal wel met mijn hoog stresskipgehalte te maken hebben – heeft niets te maken met al dan niet zonnegroet)
  • meer evenwichtsgevoel (al heb ik nog een hele weg af te leggen) – vorig jaar op reis minder hoogtevrees (waw!)
  • vooral: meer stressbeheersing door te focussen op totale ademhaling. Yoga kalmeert en soms doet het ook gewoon fysiek deugd. Kan ook als ik gewoon de speelplaats over moet naar de volgende klas. Dat is dan een aspect waarbij leerlingen baat hebben bij het feit dat hun leerkracht yoga doet. 🙂

Hartelijke groet

Nathalie

Nathalie vertelde me gaandeweg hoe yoga haar meer en meer lichaamsbewustzijn bijbracht en hoe ze meer en meer beheersing van haar ademhaling kreeg.


therapeutische yoga voor kinderen i.s.m. revalidatiecentrum de Steijger (Geertrui), december 2015

Ik had nog weinig kennis van yoga. Het heeft mijn interesse gewekt en af en toe pas ik het nu ook toe. Zeker de ademhaling is makkelijk en overal toe te passen, bijvoorbeeld in het naar huis fietsen als ik na het werk nood heb om wat tot rust te komen. Ik vond het ook aangenaam om te zien hoe de kinderen yoga beleefden en er deugd van hadden.

  • We vonden de lessen goed en duidelijk opgebouwd en toegankelijk gegeven naar onze kinderen.
  • Aandacht geven aan de persoonlijke bevindingen en ervaringen na de oefeningen vonden we zeer efficiënt en nuttig.
  • Veel herhalen is zeker nodig.

Groetjes

Geertrui (kinesitherapeute de Steijger)

Geertrui vertelde me dat het bijzonder is hoe wij als psychomotorische therapeuten bezig zijn met beweging, maar ziet nu ook dat therapeutische yoga een enorme meerwaarde heeft door beweging ook te koppelen aan ademhaling en ontspanning.


therapeutische yoga voor kinderen i.s.m. revalidatiecentrum de Steijger, december 2015

Het was een leerrijke les om met jou samen yoga te doen. Ik vond het leuk dat je voor ons tijd gemaakt hebt om voor ons speciaal allemaal yogaoefeningen te doen, bijvoorbeeld uitgestrekte poes, slapend kindje, de hond en nog veel andere dingen. Ik zal het zeker gebruiken en ook de dingetjes die je meegegeven hebt, zal ik zeker ook gebruiken.

Groetjes

S.

therapeutische yoga voor kinderen i.s.m. revalidatiecentrum de Steijger, december 2015

Ik ben X. Je lessen waren heel rustgevend. Ik vind het jammer dat het gedaan is. Mijn favoriet is het slapende kindje en ik denk dat dat ook datgene is van S. Ik heb het al gebruikt voor spreekbeurten!!!!!!!!!

Doei, ik hoop (maar weet zeker) tot nog een keer.

X.

therapeutische yoga voor kinderen i.s.m. revalidatiecentrum de Steijger, december 2015

Ik vond het leuk om tot rust te komen. Ik ga dit ‘s nachts ook proberen. Het was ook handig om rustig te leren ademen wanneer Ik me onrustig voel. Ik doe soms het slapend kindje of de flamingo als Ik voor de TV zit of als Ik er zin in heb. Ik word dan een beetje rustiger. Ik heb ook over de yoga aan mijn papa en mama verteld. Ik heb het graag gedaan.

M.

De yogareeks was zeer inspirerend en kinderen hadden veel baat bij het herhalen van de oefeningen. Er zal een vervolgreeks komen.


"yoga voor natuur" i.s.m. Natuurpunt Damvallei Destelbergen), september 2015

Nadat Seger ons inspireerde om te starten met Facebook zijn we ondertussen een viertal maanden in de weer met onze eigen pagina. En met succes. Vandaag verwelkomden we onze 400ste pagina-vind-ik-leuk! De berichten die we minstens wekelijks posten hebben ook een overwegend groot bereik. De toppers halen zelfs meer dan 1.000 mensen, met als absolute uitschieter het berichtje over Yoga in de Damvallei dat nu al meer dan 2.400 mensen heeft bereikt.

Dit goede nieuws wou ik jullie toch niet onthouden.

Patrick

Na het grote succes van de eerste editie organiseer ik dit jaar opnieuw een “yoga voor natuur”.


therapeutische yoga-kinesitherapie, augustus 2015

Als goede vriend van Anne had ik het voorrecht en genoegen een twee uur durende privé-introductieles te mogen ondergaan, op locatie in haar uiterst rustige, knusse leslokaal bij haar thuis. Alhoewel ik mezelf als traaglerend en eerder stram maar wel sportief beschrijf, stond ik eerder sceptisch tegenover de initiatie. De twee uren vlogen echter in een mum van tijd voorbij, het ging allemaal heel ritmisch, en ik viel van de ene verrassing (“ah, ik ben toch niet zo stram”) in de andere verbazing (“aha, wat Anne nu doet, is toch echt verbluffend”). We stonden ook stil bij het belangrijke aspect van de ademhaling (beheersing en technieken), en dat was toch een openbaring voor me (ik heb zelf een lange geschiedenis van hyperventilatie). Anne  beheerst echt haar specialisatie en weet dit met veel passie over te brengen!”

Toni

Therapeutische yoga-kinesitherapie, augustus 2015

Ingevolge de verhuis van mijn vroegere kinesist was ik op zoek naar een vervanger dichter in mijn buurt .

Een vriendin volgde yoga lessen bij Anne en was zeer tevreden .  Gepolst of zij ook gewone kinesitherapie deed antwoordde ze bevestigend maar dan wel gebaseerd op yoga houdingen .

Ik nam contact op en legde haar mijn probleem uit met de nadruk dat ik geen gemakkelijke patiënt ben , want er is nood aan nogal wat fysieke kracht om mij te behandelen. Geen probleem , ze hield wel van een uitdaging .Zo zijn we dan uiteindelijk gestart met ons wekelijkse uurtjes uitputtende oefeningen ( allé zeker voor Anne toch ) . En inderdaad geen bloed- zweet- en tranendruppels zijn haar teveel om mij te begeleiden in mijn soms zware maar altijd deugddoende sessies , met in ieder geval reeds hoopgevende verbeteringen.

Christian

Op maat werken is de boodschap.


workshop yoga op school Molenschip Evergem, mei 2014

De workshop vond ik heel positief. We zagen er veel oefeningen die we zelf ook in de klas konden gebruiken. In feite is één sessie wat weinig. We hebben veel dingen geprobeerd, maar het zou interessant zijn dat op een later tijdstip nog eens te doen om de zaken wat te herhalen, verdiepen of verbreden. Het feit dat het zeer kindvriendelijk was zorgde ervoor dat de kinderen zeer goed wisten wat ze moesten doen, en ze deden het met veel geestdrift. Het uitbeelden van de dieren, de bevriesspelletjes, de steentjeskring en het blindemannetjesspel zorgden tegelijkertijd voor spanning en ontspanning. Spanning omdat ze het heel graag wilden doen en ontspanning door de ontlading. Is zeker voor herhaling / verderzetting vatbaar. Dank u wel.

Peter VG (meester)

Meester Peter was erg opgetogen over hoeveel effect zo’n yogasessie wel hebben kan, en dat ook de kinderen met gedragsproblemen er veel baat bij hebben. Hij vond het zeker voor herhaling vatbaar!


workshop yoga op school voor leerkrachten, maart 2014

Vorig jaar startten we met de yoga met de kleuters. In het begin was er veel gegiechel, maar gaandeweg zag ik de kleuters echt rustig worden. Vooral de drukke kinderen werden er na verloop van tijd veel rustiger van.

Het is nu een vast momentje op maandagnamiddag terwijl de andere helft van de klas schrijfdans doet. 🙂

Groetjes!

Juf Karen

start to yoga voor volwassenen Femma Oosterzele, februari 2013

Wij hebben je destijds zowel face-to-face als via e-mail laten weten dat we je aanpak van de yogalessen zeer waardeerden. We vonden het heel jammer toen je bij ons stopte! Ik denk dat de inbreng van de groepen waar je momenteel mee samenwerkt ruimschoots zal volstaan om je kwaliteiten van lesgeefster in de verf te zetten.

Laat het anders horen als je onze ‘stem’ nodig hebt!

Vriendelijke groeten,

Monique, verantwoordelijke Femma Oosterzele

Ik gaf graag verschillende reeksen aan deze groep gemotiveerde mensen, een groep die steeds groeide. Jammer genoeg moest ik omwille van te veel aanbiedingen de reeks daar stopzetten